RUTES TURÍSTIQUES
- ONTINYENT CULTURAL
ONTINYENT PAITSATJÍSTIC
- ONTINYENT GASTRONÒMIC
- ONTINYENT INDUSTRIAL

SENDERS D'ONTINYENT
- GR-7
- SENDA DEL BARRANC
  DELS TARONGERS
- ENGINYERS-COVALTA
- ENGINYERS-L'OMBRIA
- SENDA DE L'ALBA
- ALBA-POU L'OLLETA

- POU L'OLLETA-
  POU CLAR
- SENDA SANT ESTEVE
- COVA DE L'AVERN
- SENDA DEL PAS DE
L'ASE
- SENDA FONT DEL NANO
- FONT DE RABOSER
- POU DEL CANYÍS

- SENDA DEL REMALLAR
- SENDA DEL CASTELLAR

PARATGES NATURALS
- POU CLAR
- SANT ESTEVE
- GAMELLONS
- FUSET

ALTRES
SECTOR TURÍSTIC

 


RUTA DE PATRIMONI INDUSTRIAL


   


La "Ruta de les Xumeneres", es tracta d'un itinerari urbàXumenera Tortosa i Delgado que ens portarà a conéixer els vestigis fabrils de la indústria ontinyentina que ha segut el motor econòmic de la ciutat i que també ha marcat la seua fisonomia. Un passeig per l'Ontinyent de fa un segle, el dels nostres besavis, que encara està present al vocabulari de la gent i que ha conformat la nostra identitat.

El recorregut és d'uns 3 Km. i comprén les cinc xumeneres que es conserven al voltant del centre històric i el que fou l'antiga seu del Gremi dels Peraires (mestres fabricants que controlaven les distintes fases del procés tèxtil: des del llavat i el secat de la llana als batans fins el teixit, la tosTelera i el tintat). La seu dels Peraires es convertiria més tard en la Reial Fàbrica de Draps de la qual encara podem observar l'escut d'armes reials de Carles IV.

Esta ruta pretén posar en valor el patrimoni industrial d'Ontinyent. Recorrerem cinc de les dotze xumeneres que es conserven en l'actualitat, de les més d'una vintena que hi van existir al segle XX. De les dotze que queden, tres pertanyien a fàbriques ceràmiques, una a alcoholera, dos a papereres i sis a tèxtils.

L'itinerari pot començar o acabar en el Museu del Tèxtil Valencià, situat al Palau de la Vila, on es narra el procés artesanal de la producció tèxtil a Ontinyent i els seus voltants, contemplant diversos enginys, màquines i ferramentes utilitzades en el procés de la filatura i el tissatge: torns, bobines, canilleres, ordidors, telers a mà, automàtics, mecànics, etc.

Ruta de les Xumeneres ampliada (en projecte)  

 
     Ajuntament d'Ontinyent