HISTORIA - Introducció
 
 

Introducció

L'època andalusina

El naixement d'una vila valenciana. Ocupació i colonització cristianes (segle XIII)

Un bastió de la frontera valenciana. Els segles medievals (de Jaume I a la Germania)

Una populosa vila reial. L'època moderna (segles XVI-XVIII)

Un segle convuls. Ontinyent, de la guerra del Francés a 1904

El segle XX. La definició de la societat contemporània

 

La ciutat d’Ontinyent es troba a les comarques centromeridionals valencianes, enclavada al sector occidental de la comarca de la Vall d’Albaida, envoltada de bones terres de cultiu i a la vora del riu Clariano –o riu d’Ontinyent.

L’ocupació humana del seu territori està documentada des d’època prehistòrica. La cova l’Hedra seria un dels primers assentaments coneguts, però hi ha uns quants jaciments de finals del neolític, com ara l’arenal de la Costa, així com nombrosos poblats de l’edat del Bronze, entre els quals destaca el cabeço de Navarro; També hi ha documentades d’altres restes ibèriques, sobretot tardanes, segles III-I a.C., en les zones pròximes a l’actual nucli urbà, com per exemple les del teular de Mollà, on ara es troba el poliesportiu municipal.

De l’època romana es coneix l’existència de diversos assentaments agrícoles de xicoteta entitat, repartits pel territori, com ara la casa Baixa o l’Agrillent. La majoria són de l’època d’August o les primeres dècades del segle I d.C., alguns dels quals només perduraren fins a mitjans o finals del segle II d.C., mentre que d’altres prosseguiren, segurament, fins al segle V d.C., com seria el cas, per exemple de Presència –1 o Sant Vicent.

Tanmateix, cap dels assentaments romans coneguts fins ara s’ubica en el que després serà el nucli urbà medieval d’Ontinyent, la Vila, tot i que degué haver-ne algun en la rodalia per ser un dels sector més fèrtils i amb les millors terres del terme. De fet, el nom d’Untinyân mateix, clarament preislàmic, és segurament el que ha subsistit d’un nom d’origen llatí. És per això que cal destacar el descobriment (i excavació parcial) del que seria un ampli jaciment romà al Llombo –zona immediata al sud de l’actual poliesportiu–, d’amplia perduració cronològica. També s’han pogut documentar arqueològicament les restes d’un extens cementeri tardo-romà, o visigòtic en el bancal del Cel (casa Calvo), a uns 2 km al sud del nucli urbà medieval, amb prop d’un centenar de tombes, aproximadament del segle VI d.C. I més recentment un nucli de sitges dels segles VI-VII a l’obertura del carrer de les Monges Carmelites, a la vora mateix de la Vila.


 
     Ajuntament d'Ontinyent