LES FESTES... NOVEMBRE  
 

GENER
FEBRER
MARÇ
ABRIL
MAIG
JUNY
JULIOL
AGOST
SETEMBRE
OCTUBRE
NOVEMBRE
DESEMBRE

•••••••••••
Links festius

 

 

Tots Sants i Santa Cecília

Novembre i Tots Sants van ben lligats. El dia 1 és costum visitar el cementeri d’Ontinyent per tal d’adecentar les tombes dels veïns difunts i decorar-les amb flors. És el moment de menjar la tradicional fogassa, una tonya de pasta feta amb llavoretes i decorada amb nous i ametles. També és ben tradicional el desplaçar-se a la veïna Fira de Cocentaina, una de les festivitats comercials més espectaculars de les nostres comarques.

Les tres bandes de música de la ciutat celebren un seguit d’actes propis, com ara l’entrada d’educands i audicions, en ser que s’apropa la data del 21 de novembre, dedicat a la patrona de la música, Santa Cecília. L’acte principal sol ser un gran concert en què cadascuna de les entitats mostra el millor dels seus esforços educatius i artístics.

 

La Fira

I en arribar el tercer dilluns de Novembre, amb el cap de setmana que el precedeix, hi ha una de les dates més esperades per les ontinyentines i els ontinyentins, la Fira. Aquest mercat, centrat ara en paradetes de mil productes i en tota una nombrosa llista d’atraccions mecàniques, va nàixer per privilegi reial el 1418 i motivà un seguit d’enfrontaments històrics amb les viles d’Albaida i de Cocentaina per la fixació definitiva de dates, ja que la celebració d’una Fira amb condicions d’exit era indispensable pel sosteniment de l’economia local durant centuries.

Lligada a la fira i al mes d’octubre trobem una de les nostres més estimades tradicions culinàries, la Coca de Fira, feta sobre pasta seca, amb cansalada, llonganisses, les nostres tan estimades botifarres de ceba, i amb un ingredient molt especial: els pebrassos, els bolets que els experts cercadors d’Ontinyent troben en aquestes setmanes tardorals, tant pel terme, pel del veïnat i fins i tot molt lluny de la ciutat.

Lligada al dilluns de Fira, i fins fa ben pocs anys, es desenvolpava l’última resta de les Festes de Folls d’Ontinyent: la celebració dels Quintos, que passejaven, tots pintats i amb barrets, repartint versets a canvi de diners. Amb la desaparició del servei militar obligatori també acabà el costum.

Quan la Festa Major d’Ontinyent, la de la patrona Immaculada Concepció, es cenyia estrictament els dies de la celebració de la seua novena, la commemoració s’iniciava el dia de Sant Tomàs, el 30 de novembre, amb el cant de la meravellosa melodia de “L’Anunci Angèlic” per part dels Angelets, xiquets i xiquetes que entonaven la nostra joia patrimonial més estimada. Ara, amb la celebració dels principals actes en cap de setmana, el Cant dels Angelets ha passat a tindre lloc la setmana anterior a la Fira i com a preludi del pregó de les festes.

Els Angelets és d’allò millor que ha oferit Ontinyent al panorama festiu valencià. El cant, suposat de 1660, és acompanyat per aquesta lletra:

Hui del cel nova ha aplegat,
que Ontinyent amb devoció
festeja la Concepció
de Maria sens pecat.

Vos faig saber que este dia
tota la Cort Celestial
en Majestat sens igual
festeja també a Maria

Animeu-vos puix Cristians
i a la que és Mare de Déu
festejeu i alcançareu
de son Fill mercés molt grans

Com és fill tan encumbrat
el qui a sa mare honrarà
en el Cel li ho pagarà
fent-lo benaventurat.

I quan acaba l’Anunci Angèlic, algú llença l’imprescidible vítol, el Visca la Puríssima Concepció! que responem tots amb un Visca potent, seguit per altre crit gens solemne, però ben arrelat, vingut del record dels anys en què la propera festa del bou corria el perill de no celebrar-se: Bou! Bou a la Vila!

 

 
     Ajuntament d'Ontinyent