LES FESTES... SETEMBRE  
 

GENER
FEBRER
MARÇ
ABRIL
MAIG
JUNY
JULIOL
AGOST
SETEMBRE
OCTUBRE
NOVEMBRE
DESEMBRE

•••••••••••
Links festius

 

 

Pujada del Crist

Comença el setembre amb el Dia de la Creuà dels Moros i Cristians. El primer diumenge hi ha la missa de dobla i la Pujada del Crist a l’ermita de Santa Anna, l’acte que tanca, amb un castell de focs, les festes morocristianes.

 

Romeria d'Agres

Ontinyent, des de fa segles, ha tingut una devoció especial per una marededéu forana, la del Castell d’Agres que, en 1600 hom diu que guarí la població d’una de les més dures pestes patides. Per això, són molts els veïns que hi peregrinen a peu fins aquella vila mariolenca. Sembla ser que, en principi, aquesta romeria d’Agres tingué un caire formal i tot un desenvolupament protocol·lari que hem perdut del tot. Amb l’arribada del tren fa un centenar d’anys es produïren les peregrinacions més massives. Ara, ha estat l’auge de l’interés social per fer esport lleuger, i per mantenir les tradicions, el que ha fet que torne a créixer aquest interés per peregrinar des de les poblacions veïnes a Agres. A Ontinyent li pertoca el torn una setmana després de la Pujada del Crist, i encara és ben sentida la dita que fa:

“A la Fira no vages si no tens diners, i a la Mare de Déu d’Agres si no ho has promés”.

Al caliu d’aquesta romeria, nasqué durant el segle XIX la Festa del Camí dels Carros. Vora l’antiga torre Albarrana hi ha un plafó de rejols amb l’efígie de la Mare de Déu d’Agres i el pastor que la descobrí i a qui ella restituí el braç. Al davant seu s’ha muntat un porrat i s’ha acostumat a fer una retreta, una dansada, focs d’artifici i una revetla. A més, recentment, s’ha creat un personatge propi, el gegant Gaspar Tomàs, en record d’aquell pastoret d’Agres, i que és dut en cercavila pels carrers més propers. La festa té lloc en la vespra de la romeria.

 

Festa del barri de Sant Rafael

I des de 1964, el barri de Sant Rafael compta amb una Festa Major, la dedicada a l’arcàngel que li dóna nom. Sol celebrar-se en dos caps de setmana, al voltant de la data del 29 de setembre. El primer recull proves esportives com ara el conegut “Cross de la Manta” i la presentació de la Reina de les festes.

Els dies grans s’enceten el divendres següent amb un concert de música de banda. El dissabte hi ha la matinal infantil, amb una dansà dedicada als més menuts i la cercavila de la Pluja de caramels. Per la vesprada s’hi celebra una multitudinària retreta en què participa un personatge entranyable, el Cuc. I a la nit, abans de la revetla hi ha una gran dansada. El diumenge s’enceta amb la despertada, i es continua amb l’ofrena de flors i la missa major. Al migdia s’hi dispara una potent mascletà i per la vesprada es farà la processó i el castell de focs artificials.

 

 

 

 
     Ajuntament d'Ontinyent