LES FESTES... GENER  
 

GENER
FEBRER
MARÇ
ABRIL
MAIG
JUNY
JULIOL
AGOST
SETEMBRE
OCTUBRE
NOVEMBRE
DESEMBRE

•••••••••••
Links festius

 

 

Cavalcada de Reis

El cicle festiu anual ontinyentí s’enceta invariablement a les voltes del 5 de gener, la data en què ens visiten ses majestats els Reis de l’Orient. El dia 4, l’Associació d’Amics dels Reis fa possible que les xiquetes i els xiquets d’Ontinyent puguen visitar l’Emisari Reial que els monarques ens envien cada any, l’insigne Jacobo, al tossal de l’ermita de Santa Anna. En aquell campament, els nens tenen l’última oportunitat d’entregar les cartes amb les seues peticions.

Pel matí del dia 5, Jacobo arriba a Ontinyent pel Carril de la Costa, on encara hi ha qui va a esperar-lo vestit de pastoret i amb una cistelleta plena de garrofes i palla... En arribar a l’Ajuntament és rebut per les autoritats i en eixir al balcó, pregona que els Reis arribaran per la vesprada.

I és cert! La cavalcada, cada any més lluïda, acompanya els reis Melcior, Gaspar i Baltasar pels carrers d’Ontinyent i fins la plaça Major, on des de fa uns pocs anys, escenifiquen l’acte de l’adoració. Després, és tradició que visiten l’Hospital de Beneficència i, des d’ací, totes les llars de la ciutat tot i repartint els obsequis si és que ens hem portat bé durant l’any i hem cantat la seua cançoneta:

Ja venen els Rei..xos!
Per la costere...ta!
I al xiquet li por..ten!
Una samarreta...!
Tirorí tirorí! Senyor Rei, jo estic ací...!
Un cabasset de palla pal seu rossí...!
I totes les coses bones.... pa mi, pa miiiii!

 

Sant Antonio Abat

El dia 17 de gener és la diada de Sant Antoni Abat o del Porquet, patró dels animals de pota o domèstics. Els llauradors i els ramaders d’Ontinyent han celebrat aquesta festa des de dates històriques, tot i centrant els actes a l’ermita de l’antic convent franciscà que duia el nom del sant. El convent i l’ermita estaven situats, fins a la seua desaparició el 1876, als terrenys que hui coneixem com “la Glorieta”. Quan la imatge va ser traslladada a l’església de Sant Francesc, al carrer Major, la festa va passar a celebrar-se vora aquest temple. Allí es plantava i cremava la foguera i tenia lloc la benedicció d’animals. Poc a poc, aquesta festa va desaparéixer i, hui, tant sols queden unes poques parades de porrat a la plaça de la Concepció, el cap de semana posterior al dia 17.

Però al segle XVIII va sorgir altra festa dedicada al sant, la que els veïns llauradors varen celebrar en el Poble Nou que va anar construint-se al voltant de l’Ermiteta de la Concepció. Aquesta, ara mateix, és considerada com la més costumista de les tantes celebracions ontinyentines. Els actes centrals segueixen celebrant-se el segon cap de setmana després del dia 17, ja vora el febrer, en respecte al Sant Antoni del carrer Major. Ara mateix, s’hi planten tres fogueres menudes al carrer, i una de grossa a la plaça del Barranquet. Es cremen totes seguides després de la tradicional i multitudinària benedicció d’animals, que passen amb els seus amos a arreplegar la corresponent “garrofeta”, i la posterior benedicció del pa. Immediatament, l’eixida del Farol de la Retreta dóna inici a aquest acte en què es llueixen els centenars de fanals que han anat construint els Llumeners del sant. En acabar de fer la volta a tots els carrers del barri, ple a cormull de visitants, cal visitar el Porrat, el mercat de productes comestibles tradicionals on cal comprar cigrons torrats, dàtils, margalló... i preparar-se per la més concorreguda de les set dansades tradicionals d’Ontinyent. Al ritme invariable del tabal i amb els nostres quatre Fandangos sonats amb dolçaina, són moltes les parelles i els quadres que ens mostren les distintes i diferents sensibilitats dansadores i escoles que Ontinyent ha pogut conservar.

I no cal oblidar el ja imprescindible Correfoc, introduït a la nostra tradició en els darrers anys 80, i l’animada revetla posterior.

El dia del sant s’enceta amb la diana i segueix amb la missa cantada i el passacarrers en què es passegen els porcs que van a sortejar-se a la nit. Després del dinar dels Llumeners hi ha la Cavalcada en què els xiquets llencen confetis i llepolies des dels motocarros usats en les feines agrícoles dels veïns. Després de la processó, es fa el sorteig dels porcs i un castell de focs d’artifici.

Cal destacar l’exposició que cada any, i amb bona cosa d’esforç, ens presenta el Grup Scout Mafeking.


 
     Ajuntament d'Ontinyent